Home

Wednesday, 28 March 2012

Idris Jala Mengaku Dato Seri Najib Adalah Dalang Cukai GST!

Gambar Hiasan
Bekas bos Penerbangan Malaysia (MAS) yang dilamar perdana menteri Najib menjadi menteri kabinet dapur Rosmah Mansor sebentar tadi mendedahkan bahawa Akta Cukai Barangan Dan Perkhidmatan (GST) adalah hasil idea bosnya sendiri yang pernah mencetuskan kontroversi di parlimen tahun lalu.

Pendek sahaja jawapannya, "kamu tanyalah Perdana Menteri kerana dia Menteri Kewangan yang bertanggungjawab"!

Berikutan tekanan hebat dari Pakatan Rakyat dan mengetahui akta cekik darah ini bakal menghapuskan sokongan rakyat terhadap Barisan Najis, GST terpaksa diketepikan buat sementara.

Kununnya sudah 143 negara di dunia telah melaksanakan cukai ini bukanlah satu fakta kukuh untuk membenarkan apa yang Idris Jala fikirkan.

Rasional GST dilaksana kununnya untuk mengurangkan cukai korporat dan individu sebenarnya helah tersembunyi memaksa seluruh rakyat negara ini tanpa mengira pendapatan atau taraf hidup supaya menerima beban sama rata dengan orang kaya raya.

Apa yang perlu kita tahu keburukan GST adalah:

1) Cukai korporat dikurangkan manakala rakyat akan menanggung pelepasan cukai yang telah diberikan. Sebagai contoh, jika cukai korporat dihapuskan sebanyak RM3 bilion sahaja pun, rakyatlah yang akan menanggung beban membayar kehilangan RM3 bilion tadi dalam bentuk pembelian apa sahaja barangan.

2) Cukai pendapatan individu dikurangkan manakala rakyat yang tidak pernah membayar cukai pendapatan terpaksa menanggung beban. Sebagai contoh, jika kerajaan hilang cukai individu sebanyak RM10 bilion setahun, maka rakyat biasa yang tidak pernah tahu apa itu borang BE terpaksa membayar lebih barangan harian kerana RM10 bilion tadi sudah dipindahkan kepada barangan harian yang menyebabkannya naik mendadak.

3) Kos sara hidup makin tinggi. Dengan pendapatan cuma RM3000 sebulan, lebih 90 peratus daripadanya akan habis dalam tempoh tiga minggu di Kuala Lumpur berbanding sebelum ini mampu menyimpan lebihan gaji sebanyak RM200 sebulan untuk kes kecemasan.

4) Jenayah akan meningkat. Akibat harga barangan yang melambung, rakyat berpendapatan rendah akan menerima kesan langsung kerana hendak makan pun tidak mampu. Seterusnya jenayah seperti curi dan samun akan semakin meningkat, malah membatalkan sama sekali fakta Polis Diraja Malaysia (PDRM) bahawa indeks jenayah jalanan menurun!

5) Daya saing negara hancur. Apabila GST dilaksanakan, harga barangan termasuk yang diimport atau dieksport akan meningkat dengan ketara. Ini bermakna barangan tempatan yang dieksport ke negara asing akan lebih mahal harganya sekaligus produk Malaysia tidak laku menyebabkan daya saing negara dari segi eksport dan nilai jualan akan merosot teruk.

6) Kerajaan terlalu bergantung kepada wang cukai. Sumber asli seperti minyak dan gas yang disalah gunakan pemimpin Umno-APCO untuk memperkaya kroni dan menyelamatkan syarikat anak beranak seperti yang dilakukan Mahathir terhadap Mirzan yang rugi RM2 bilion, terpaksa menggunakan wang rakyat dan dibazirkan begitu sahaja.

Apabila sumber ini habis dalam tempoh 20 tahun akan datang, cukai GST inilah yang akan digunakan untuk menyara kewangan kerajaan, sedangkan sepatutnya sumber asli ini milik rakyat 100 peratus dan mampu menyara kehidupan rakyat! Dunia dah terbalik!

Jika Idris Jala berani menjawab ketujuh-tujuh isu di atas dengan alasan munasabah, apakah GST akan dilaksanakan juga satu hari nanti?

Pakatan Rakyat ada jawapannya!

Undi BN, Terima GST!

Undi Pakatan Rakyat, TOLAK GST!!

JALAN PULANG

Hari ini apa yang pernah dilaungkan oleh bekas para mahasiswa pada tahun 1970an akhirnya berulang kembali pada tahun 2010.

GST yang bakal dilaksanakan akan membebankan rakyat dan sekarang rakyat sudah mulai sedar dengan keburukan akan kesan GST yang bakal dilaksanakan.

Buktinya, setiap kali ada sahaja ceramah besar oleh pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat segera POLIS yang teramat seronok diperkudakan oleh Umno akan datang menggagalkan program penjelasan kepada rakyat mengenai bahayanya GST ini kepada mereka.

Umno takut, jika peristiwa Mac 2008 berulang kembali nescaya ianya boleh menyebabkan mereka terus lenyap dari sejarah politik Malaysia.

Mereka tidak mahu poket rakyat yang sedang rabak ini akan menyebabkan mereka hilang kuasa.

Siapa kata kuasa rakyat tidak keramat. Siapa kata suara rakyat tidak kuat. Suara kita kuat. Suara kita sebenarnya digeruni oleh Umno.

Mereka lagi takut jika kita mula turun ke jalanraya. Mereka sesekali tidak akan mengizinkan kuasa rakyat yang sebenar mula melimpahi jalanraya.

Kerana mereka tahu, sekali rakyat bersuara setahun kesannya. Dua kali rakyat bersuara, dua tahun kesannya.

Sekarang, medan jalanraya memanggil kita kembali. 15/3/2010 iaitu pada hari Isnin tepat jam 9.00 pagi, rakyat akan berhimpun di depan bangunan Parlimen.

Walaupun kehadiran hanya mencecah 200 orang. Tetapi Umno akan kecut perut. Pondan dari Thailand ini akan ketakutan.

Polis akan diarahkan untuk mengawal Parlimen umpama ratusan ribu yang akan datang berarak. Hey.....ini baru permulaan. Akan ada lagi perhimpunan yang lebih yang bakal menyusul.

Kenapa kita harus berhimpun? Inilah jawapannya :

" KUALA LUMPUR 7 Mac - Perdana Menteri hari ini mengumumkan pemansuhan cukai import bagi pembelian baru buggy untuk kegunaan kelab-kelab golf di seluruh negara berkuat kuasa serta-merta.

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, pemansuhan itu bertujuan membantu pembangunan sukan golf yang semakin diminati pelbagai lapisan masyarakat dengan kelab-kelab golf pada masa sama berupaya meningkatkan lagi kemudahan yang sedia ada." - Utusan Malaysia

Negara kita tercinta, orang kaya akan selalu untung. Manakala orang kampung dan berpendapatan rendah macam kita ini akan ditindas seteruk - teruknya. Mana keadilan yang Umno anjurkan?

Kita rakyat biasa sebaliknya akan dikenakan cukai GST. Cukai dimana semua barang akan dikenakan satu kadar cukai yang tinggi.

Gaji kita tidak naik, harga gula sudah naik, harga minyak akan naik, tariff elektrik tunggu masa sahaja untuk dinaikkan, harga tepung dijangka naik, dan semuanya akan naik.

Adakah bantuan potongan cukai akan dikenakan kepada kita? TIDAK...KITA INI SAMPAH DI MATA ROSMAH DAN NAJIB.

Apa yang patut kita lakukan? Sumpah pada diri - sendiri.

Aku tidak sesekali tidak akan menyokong Umno.

Apa sahaja perhimpunan yang membantah GST aku akan turun. Turun umpama singa yang lapar. Bersedia untuk menyatakan rasa kemarahan kita.

Umno sebenarnya pengkhianat rakyat yang sebenarnya.

Mulut jerit ketuanan Melayu tapi merekalah yang menindas Melayu.

Mereka yang menekan ekonomi Melayu. Mereka yang kenakan cukai itu cukai ini kepada Melayu. Sedangkan Melayu itu sendiri masih hidup susah.

Umno pengkhianat dan penipu macam Yahudi!!

GST: Idris Jala Ajak Pakatan Bincang ..Posted by Demo LaNie

No comments: